ARAMA
Savjeti za ugradbene pećnice
  • 1SAVJETI ZA KORIŠTENJE UGRADBENIH PEĆNICA
    • Pećnice se mogu koristiti na dva glavna režima za kuhanje.
    • Pečenje: Kuhanje hrane distribucijom zraka zagrijanog pomoću grijaćeg elementa grila: Kuhanje dodavanjem zraka direktno pomoću gornjeg elementa
    • Pojačivač je moguće podesiti samo kada pećnica radi. Pojačivač nije moguće odabrati u funkcijama Odmrzavanje, Sporo kuhanje i Kuhanje pri niskoj temperaturi. Postavke pojačivača će biti otkazane u slučaju nestanka električne energije.
    • Nemojte zagrijavati zatvorene konzerve i staklene tegle u pećnici. Pritisak koji se može akumilirati u staklenci mogao bi uzrokovati eksploziju.
    • Ne biste smjeli stavljati limove za pečenje, posuđe ili aluminijsku foliju direktno na dno pećnice. Akumulacija toplote bi mogla oštetiti dno pećnice.
    • Držite se podalje kada otvarate vrata pećnice, jer može doći do naglog naleta pare.
    • Koristite u pećnici tamno obojeno suđe ili suđe za kuhanje obloženo emajlom, jer će time prenos toplote biti poboljšan.
    • Dok kuhate jela, izvršite prethodno zagrijavanja ako se to preporučuje u priručniku za korisnika ili u uputstvima za kuhanje.
    • Odmrznite zamrznute namirnice prije kuhanja.
    • Možete uštedjeti energiju tako što ćete isključiti pećnicu par minuta ranije (vrata pećnice se ne bi trebala otvarati).
    • 3D kuhanje je nova generacija u tehnologiji profesionalnog kuhanja koje omogućava istovremeni rad svih grijača u pećnici. 3D kuhanje osigurava ravnomjernu distribuciju toplote u pećnici pomoću istovremenog rada donjeg, gornjeg i turbo grijača. Na taj način možete kuhati 3 različita jela u isto vrijeme bez rizika od miješanja aroma i ukusa.
    • Savršeno kuhanje ponekad zahtijeva strpljenje. Svojstvo Sporo kuhanje osigurava da vaša hrana ostane sočna i ukusna i zadrži svoje prehrambene vrijednosti. Ako želite malo jače zarumeniti koru, mali gril je idealan za završetak kuhanja.
    • U Režimu za pizzu, donji grijač, ventilator i turbo grijač rade istovremeno kako bi se osigurali najpogodniji uslovi za pečenje pizze.
    • Pomoću donjih i gornjih grijača Statično pečenje pruža tradicionalno svojstvo kuhanja za tijesta kao što su kolači, pite i suhi kolačići.
    • Kod Pečenja potpomognutog ventilatorom (Statično pečenje + ventilator); toplota koju generiraju gornji i donji grijači se ravnomjerno raspoređuje u pećnici pomoću ventilatora. Ovo osigurava jednako kuhanje hrane u kraćem vremenu.
    • Kuhanje uz pomoć ventilatora (turbo) omogućava pečenje tijesta na najbolji način i kuha 3 lima u isto vrijeme. Ravnomjerna distribucija toplote, zagrijavanje ventilatorom osigurava proporcionalno kuhanje cijelog jela.
    • Kod režima Gril+ventilator, ventilator raspršuje toplotu grila ravnomjerno unutar pećnice. Zato će riba, pileći file ili šnicle biti sočni iznutra i hrskavi izvana.
    • Režim Gril je idealan za brzo roštiljanje. Zahvaljujući ovom svojstvu, možete pripremiti hrskavu hranu prženjem samo gornje kore.
    • Opcija malog grila je idealna za roštiljanje malih porcija. Kod malog grila zagrijava samo srednji dio gornjeg grijača. Na taj način izbjegavate gubitak energije i toplote.
    • Skriveni donji grijač je idealan za prženje donjeg dijela hrane.
    • U režimu Otapanje/hlađenje neće raditi nijedan grijač za vrijeme otapanja. Samo ventilator radi kako bi zrak u pećnici cirkulirao. Zamrznuta hrana se otapa na sobnoj temperaturi, a već kuhana vruća jela se hlade.
    • Pomoću režima Zadržavanje toplim možete zagrijati tanjire ili šolje prije posluživanja ili držati hranu toplom. Ovo svojstvo je također korisno kad pravite jogurt ili za dizano tijesto. Temperatura kuhanja može biti podešena između 40 °C i 100 °C u koracima od +/- 5 °C.