ARAMA
Savjeti za frižidere
 • 1Odlaganje hrane

  Svježe meso bi trebalo odstajati u frižideru neko vrijeme da bi omekšalo.

 • 2Pakovanje

  Pokrijte hranu na hermetički način materijalima za pakovanje pogodnim za frižider. Strana bez sjaja aluminijske folije bi trebala dodirivati hranu. Svijetla strana može oksidirati. Posude bez poklopca umotajte dvostruko presavijenom folijom (tako da svijetla strana bude okrenuta prema gore) i omotajte gumicama. Vodite računa o datumu isteka pakovanja zamrznute hrane. Izrada liste koja sadrži broj pakovanja, vrstu hrane i datum pohranjivanja će olakšati kontrolu nad hranom u odjeljku za duboko zamrzavanje. Možete na siguran način hermetički zamrznuti vaše namirnice pomoću streč folije, vodootporne folije ili polietilenskih kesica.

 • 3Obratite pažnju prilikom hlađenja hrane

  Temperatura odjeljka frižidera bi trebala biti 2-3 °C. Pohranite krompir, crveni luk, tikvu i bijeli luk na hladno i suho mjesto; ne u frižider. Možete pohraniti začine i bilje u odjeljku frižidera. Kada kupujete nemljevene, mogu se čuvati u frižideru do 1 godine. Pohranite voće i povrće bez rezanja i pranja u odjeljak za svježe namirnice s visokom vlažnošću, kao i u probušenim čistim kesama omogućujući tim namirnicama da dišu. Nikada nemojte koristiti crne najlonske kese. Korisno je da se voće i povrće pohrani u odvojenim odjeljcima. Voće koje proizvodi etilenski plin (kajsija, banana, nektarina, kruška, šljiva, paradajz) i povrće koje je osjetljivo na ovaj plin (brokula, kupus, mrkva, krastavac, mahuna, paprika, zelena salata) ne bi trebalo čuvati zajedno. Svježe meso, delikatesne hladne nareske, ribu i perad bi trebalo pohraniti u frižider odmah po kupovini; ne bi se trebali ostavljati vani. Nemojte ostavljati vlažnu hranu u stražnjem dijelu frižidera. Moguće je da će se ona zamrznuti pri dodiru s hladnim zrakom. Zato vlažnu hranu čuvajte u zatvorenim posudama da izbjegnete zamrzavanje.

 • 4Obratite pažnju prilikom zamrzavanja hrane

  Temperatura odjeljka zamrzivača mora biti najmanje -18 °C ili niža. Samo frižideri sa dubokim zamrzavanjem s 4 zvjezdice su pogodni da zamrznu svježu hranu. Pošto će se tečna hrana proširiti do 1/10 kada se zamrzne, izbjegavajte punjenje do vrha. Prvo ohladite hranu u frižideru prije zamrzavanja. Nikada nemojte ponovo zamrzavati otopljenu hranu. Nemojte da prethodno zamrznuta hrana dodiruje novu hranu u zamrzivaču. Nemojte zamrzavati preveliku količinu hrane odjednom. Zamrzavanjem hrane na najbrži mogući način možete najbolje zaštititi kvalitet hrane

 • 5Zamrzavanje mesa

  Trebali biste izbjegavati zamrzavanje prženih ili pohovanih proizvoda. Zamrzavanje ulja je teže nego zamrzavanje proteina ili ugljikohidrata; i njihov vijek pohranjivanja u dubokom zamrzavanju je kraći. Zato trebate smanjiti mast na šniclama i sl. kako biste ih mogli pohraniti na duži period u dubokom zamrzavanju. Preporučljivo je da zamrznete jedan ili dva komada mesa u kesici nakon nanošenja male količine maslinovog ulja na svaki komad.

 • 6Zamrzavanje peradi i mesa divljač

  Mala perad bi trebala biti pakovana cijela, a veliku bi trebalo pakovati u komadima. Meso divljači se mora isjeći na komade 24 sata nakon klanja. Pošto meso s dodatim uljem možete pohraniti 3 mjeseca, a meso bez dodatka ulja možete pohraniti 12 mjeseci, bolje će biti da ulje dodate nakon što otopite meso.

 • 7Zamrzavanje ribe

  Ako ima više od 1 kg, isijecite ribu na komade i očistite kao za zamrzavanje i ostavite je da odstoji 1-2 sata u zamrzivaču prije pakovanja. Nakon što je zamrznuta, umočite ribu naopako u ledeno hladnu vodu tako da se ledeni sloj formira na njoj; zatim odmah zapakujte ribu. Po mogućnosti, ribu pakujte s aluminijskom folijom i osigurajte da nema zraka unutra. Prije raspakiranja zamrznute ribe, otopite je u odjeljku frižidera ili kuhajte dok je potpuno zamrznuta. Morski plodovi će zadržati svoju svježinu i prehrambenu vrijednost ako se zamrznu šok metodom.

 • 8Zamrzavanje povrća

  Sezonsko povrće se može zamrznuti šok metodom. Ova metoda štiti boju povrća, njegov ukus, miris i sadržaj vitamina C. Šok metoda: Prokuhajte povrće u vreloj vodi 1-2 minute. Odmah zatim ostavite povrće u ledenoj vodi 1 minutu. Osušite i stavite povrće na pladanj, ne jedno na drugo, i stavite ga na ovaj način u zamrzivač. Nakon što ste sigurni da je povrće zamrznuto, pohranite ga u vrećicama ili hermetički zatvorenim posudama. Brokula, paprika, grašak, špinat, slatki kukuruz i tikva mogu biti zamrznuti šok metodom. Vrijeme kuhanja zamrznutog povrća je 1/3 puta kraće u poređenju sa svježim povrćem. Grašak neće izgubiti svoj stvarni ukus ako se zamrzne u roku 2,5 sata nakon branja u polju. Pošto sadrže mnogo vode, krastavci, zelena salata, glavica salate i sirovo ili prezrelo povrće nisu pogodni za zamrzavanje. Zamrznuto povrće bi trebalo kuhati u ključaloj vodi ili ulju bez otapanja. Izgnječenom zamrznutom povrću bi trebalo dopustiti da se otopi malo prije kuhanja. Otopljeno povrće se mora upotrijebiti odmah i nikada se ne smije ponovo zamrzavati. Kuhano u mikrovalnoj u vlastitoj pari, povrće u posebnim kesama ne gubi svoje prehrambene vrijednosti. Zamrznuto povrće u vakuumiranim pakovanjima je zaštićeno na svježinu prvog dana.

 • 9Zamrzavanje voća

  Neko voće nastavlja sa zrenjem čak i nakon branja. A to određuje uslove pohranjivanja tog voća. Samo zrelo voće može biti zamrznuto. Ako nije potpuno zrelo, voće bi trebalo čuvati na sobnoj temperaturi. Ako voće ne nastavlja sa zrenjem nakon branja, trebalo bi ga pohraniti u frižider. Ako je voće prezrelo, možete ga zamrznuti izgnječeno, ali odsjeći trule dijelove i dodati malo soka od limuna za kasniju upotrebu u desertima. Zamrznuto voće se može jesti sirovo ili upotrijebiti za pravljenje marmelade, kompota ili kolača nakon otapanja. Ako je zamrznuto uz dodavanje šećera, voće čuva miris i ukus nakon što je zamrznuto. Ako dodajete šećer, možete zamrznuti voće u plastičnim kutijama; ako ne dodajete šećer, možete koristiti kesice koje su pogodne za zamrzivač. Trebali biste ostaviti u kutijama nešto praznog prostora, jer se zamrznuto voće širi.

 • 10Zamrzavanje kuhane hrane

  Uvjerite se da hrana koju trebate zamrznuti nije previše začinjena. Neki začini mijenjaju ukus i postaju gorki kada su pohranjeni duže vrijeme. Vrijeme pohranjivanja hrane zavisi od vrste ulja koje se koristi. Odgovarajuća ulja/masti: Margarin, goveđa mast, maslinovo ulje i puter. Neodgovarajuća ulja/masti: Orahovo ulje i svinjska mast.

 • 11Zamrzavanje tijesta

  Nepečene pite, kremasti kolači, pite, kolači i tijesto su pogodni za zamrzavanje. Sve kremaste kolače bi trebalo zamrznuti svježe. Ako su vrući, možete postići bolje rezultate. Žele, marmelada i voće moraju biti upotrijebljeni samo pošto su potpuno otopljeni da bi se spriječilo omekšavanje kremastih kolača i kolača. Prikladnije je da se za zamrzavanje kolača koriste kutije za pohranjivanje. Pošto je tijesto teško odstraniti od folije, korištenje aluminijske folije nije preporučljivo. Ako se otopljeni kremasti kolači zagriju na temperaturi od 150-200 ºC 5-10 minuta, biće svježiji nego oni koji su otopljeni u uslovima temperature okoline, a to također čuva njihovu aromu.

 • 12Zamrzavanje mliječnih proizvoda i jaja

  Mlijeko i biljno ulje nisu pogodni za zamrzavanje. Puter se može pohraniti u zamrzivač. Jaja se ne mogu zamrzavati u ljusci. Žumanjak i bjelance se mogu zamrznuti odvojeno ili potpuno izmiješano. Trebali biste otopiti zamrznuta jaja u frižideru i odmah ih upotrijebiti. Ako kupujete u velikim komadima, sir bi trebalo izrezati na male blokove i zamrznuti u porcijama kako bi se izbjeglo nakupljanje plijesni. Zamrznuti sir se kasnije može naribati i upotrijebiti za pečenje.

 • 13Otapanje hrane

  Sljedeće metode se mogu odabrati zavisno od vrste i područja upotrebe prehrambenih namirnica. Na sobnoj temperaturi U frižideru U električnoj pećnici (modeli sa ili bez ventilatora) U mikrovalnoj pećnici

 • 14Čuvanje hrane na duži period u odjeljku frižidera

  Hljeb se može pohraniti frižider ili zamrzivač. Ako stavite komad celera u kesicu, možete osigurati dugotrajniju svježinu vašem hljebu. Trebali biste umotati hljeb u streč foliju i staviti ga u kesicu da izbjegnete gubitak vlažnosti i da osigurate dugotrajniju svježinu. Za pohranu u frižider, sir bi trebalo umotati u masni papir ili streč foliju, zatim u aluminijsku foliju. Ako želite čuvati bijeli sir duže vrijeme, možete ga pohraniti u posudu napunjenu maslinovim uljem. Ako je u zatvorenoj posudi da bi se izbjegao kontakt sa zrakom, sir će vlažiti. Da bi se ovo spriječilo, možete staviti kocku šećera u posudu. Možete sir umotati u mokru gazu da biste spriječili sušenje i namočite gazu kada je suha. Da biste spriječili da jogurt postane vodenast, ne biste trebali ostavljati kašiku unutra. Ako poravnate površinu špatulom nakon upotrebe, možete pohraniti jogurt u frižider duže vremena, a da se pokvari. Listove salate i ledenke potrebno je skinuti i staviti u hladnu vodu prije pohranjivanja u frižider da bi se sačuvala dugotrajnija svježina. Rukola, peršin i metvica mogu biti umotani u papirnate ubruse i stavljeni u kesice prije pohranjivanja u odjeljak za svježe namirnice da bi se sačuvala dugotrajnija svježina. Papirnati ubrusi sprečavaju kondenzaciju i omekšavanje i sprečavaju nastanak plijesni. Mrkva i krastavac koji su omekšali, odmah će oživjeti kada se stave u vodu u frižider. Gljive će održati svoju svježinu najmanje 2-3 dana ako se pohrane u papirnim kesama u odjeljku za svježe namirnice. Da bi se izbjegla kondenzacija i omekšavanje, trebali biste ih pohraniti u kesama ili umotane u streč foliju. Prije upotrebe možete ih obrisati samo papirnatim ubrusima ili četkicom; ne trebate ih prati. Limun će se osušiti ako se isječe i ostavi nezaštićen u frižideru; dodavanje malo soli ili šećera na njega će spriječiti sušenje. Žumanjak može biti pohranjen u zatvorenim plastičnim kutijama 4 dana u frižideru uz dodatak 1-2 kašike biljnog ulja dok se bjelance može pohraniti 2-4 dana. Ako pohranite kruške s peteljkom prema gore, odgodićete trulenje. Grožđice će se zalijepiti jedna uz drugu i njihov ukus će se promijeniti ako se pohrane na duže vrijeme. Da biste to spriječili, možete pohraniti grožđice u ispuhanim kesicama u frižideru. Ako postanu pretvrde, ponovo ih navlažite prskanjem malo vruće vode po njima i pustite da se osuše.

 • 15Čuvanje hrane na duži period u odjeljku zamrzivača

  Ako je hljeb blizu toga da postane ustajao, možete izmrviti unutrašnji dio hljeba i zamrznuti. To možete kasnije koristiti kao dodatak za jela poput čerkeske piletine i za ćufte. Ako želite pohraniti velike količine mrkve, možete je nasjeckati na kolutiće i zamrznuti u kesicama da spriječite omekšavanje; kuhajte direktno bez otapanja. Ako se krompir prokuha malo prije zamrzavanja, neće izgubiti hrskavost i boju. Kora limuna se može zamrznuti i upotrijebiti za kolače po potrebi. Paradajz se može zamrznuti čitav u kesicama za zamrzivač da biste ga koristili kasnije kada kuhate ili za pravljenje paradajz sosa. Prezrele banane mogu biti zamrznute cijele i kasnije se upotrijebiti za kremaste kolače. Jabuke mogu biti zamrznute u kriškama nakon što se brzo prokuhaju. Kasnije se mogu upotrijebiti za torte od jabuka, kolače ili pite od jabuka. Nakon prokuhavanja mesa ili piletine, preostala tečnost treba da se ohladi kako bi se omogućilo da masnoća ispliva na vrh. Možete pokupiti masnoću na vrhu i zamrznuti je; kasnije tu zamrznutu masnoću možete upotrijebiti u supama ili sosovima. Nakon otvaranja velikih konzervi povrća, preostale količine se mogu sačuvati tako što ćete podijeliti sadržaj u male šoljice. Korijen đumbira se može zamrznuti i po potrebi naribati. Ostaci vina se mogu politi na kocke leda i zamrznuti kako bi se kasnije koristili u pripremi umaka. Jagode možete zamrznuti u kockicama leda da biste ih koristili kao kockice leda u napitcima i koktelima. Isto tako, ostatak voćnog soka se može zamrznuti u kockicama leda da bi se koristio u koktelima i drugim alkoholnim pićima.

 • 16Odstranjivanje mirisa iz frižidera

  Da biste odstranili neugodne mirise, trebate staviti zdjelu s mlijekom u frižider i sačekati par dana. Mlijeko će ukloniti neugodne mirise u frižideru. Ako stavite kriške limuna u donji odjeljak frižidera i mijenjati ih svakodnevno, neugodni mirisi će nestati. Da biste odstranili mirise iz frižidera, možete posuti vaniliju na komadić vatice, staviti u zdjelu s vodom, a zdjelu staviti u frižider. Pola kockice soda bikarbone, instant kafa ili izrezani limun (čak i nakon isteka roka trajanja) će odstraniti mirise iz frižidera. Stavite korištenu pulpu čaja u frižider u otkrivenoj posudi i čuvajte tu najviše 12 sati. Ako je ostavite u frižideru duže od 12 sati, može postati izvor mirisa, jer će pokupiti mikroorganizme koji uzrokuju mirise; zbog toga je morate izbaciti van.

 • 17Problemi sa staklenim proizvodima

  Za vrijeme ugradnje, trebate tražiti od tehničara da napravi prilagodbe u skladu s nivoom tvrdoće vaše vode. U suprotnom, performanse pranja i sušenja mašine će slabiti. Tehničari iz ovlaštenog servisa su u stanju da naprave potrebne prilagodbe.