ARAMA
Istorija

ISTORIJA

Tokom 1950-tih kada je Turska postajala nova industrijalizirana zemlja, Vehbi Koç, osnivač Koç Holdinga, tražio je suštinski proizvod koji bi donio stranu valutu u Tursku. U zavisnosti od uslova u Turskoj koji su tada vladali, on je postao partner s Bejerano, iskusna ustanova u tom polju, da bi investirao u pastu od paradajza i tvornicu konzervirane hrane. Naziv kompanije osnovane 1954, je bio registrovan kao BEKO prema prva dva slova imena Bejerano i Koç. Međutim, kompanija nija mogla započeti poslovanje zbog uslova u zemlji.

Kada su se prilike pojavile za zastupništvo General Electric sijalica u tim godinama, naziv kompanije za konzerviranu hranu bio je izmijenjen u Beko Ticaret A.Ş. Stoga, osnivanje sistema zastupništva u Anatoliji prvi put, Vehbi Koç je mogao dostavljati Arçelik proizvode u domove kupaca.

Transferiranje Arçelik distributerstva na Atılım u 1977., Beko Ticaret sa snažnim iskustvima je započeo s radom u sektoru Turske bijele tehnike pod brendom Beko 1983.

Kao Koç Holding grupa trajni proizvodi usmjerila je svoje aktivnosti na prekomorska tržišta od 1990-tih, Beko je bio definiran kao izvozni brend.

Do 2000. godine, kao rezultat restrukturiranja Koç Holding grupe trajnih proizvoda, Beko je bio izveden iz Beko Ticaret A.Ş. i ušao je pod krov Arçelik A.Ş. zajedno sa Arçelik brendom.

Kao prvi Turski brend za bijelu tehniku koji je izašao u inostranstvo, BEKO je započeo s ciljem da postane "svjetski brend". Zajedno s uspjehom na Turskom tržištu za strana tržišta od ranih 1990-tih, BEKO brend je postao dio dnevnih života za više od 280 miliona potrošača u preko 100 zemalja u svijetu. Danas, BEKO brendirani proizvodi se prodaju svake dvije sekunde širom svijeta.

Za više informacija, molimo vas posjetite www.arcelikas.com.tr